Samhällsmatchen / Projekt / Klasskampen

Skolturnering för barn i Söderort.

Klasskampen är Samhällsmatchens årliga arrangemang där vi bjuder in fjärdeklassare från skolor i Söderort för att delta i en fotbollsturnering och gör en rundvandring på Hammarbys hemmaarena. Det är en heldag fylld av fotboll, glädje och mycket skratt.

 

Så här har det varit hittills:

Den 26 september 2018 arrangerade Samhällsmatchen och Hammarby Fotboll första Klasskampen någonsin. Samhällsmatchen samarbetar sedan många år med ett 100-tal skolor i Söderort och av dessa valde vi att bjuda in åtta av de skolorna till en heldag på Tele2 Arena fylld av kärlek, skratt och fotbollsspelande. Skolorna som deltog var Björkhagaskolan (Tumba), Enskedeskolan, Fittjaskolan, Hagsätraskolan, Nybovsskolan (Liljeholmen), Tornadoskolan (Skarpnäck), Visättraskolan och Östbergaskolan. Totalt deltog över 120 barn och ledare.

 

Dagen inleddes med att Hammarby Fotbolls CSR-ansvarige Abel Abraham berättade om upplägget för dagen. Hammarby Fotboll är sedan ett par år stolta ambassadörer för #HeForShe och deras representanter fick möjligheten att prata med barnen om normer och allas lika värde, på och utanför planen. Efter föreläsningen så fick barnen och deras pedagoger möjligheten att få uppleva omklädningsrummet på nära håll. Hur har våra herrspelare det inför match? Vem sitter med vem? Frågorna var många.

 

Därefter var det dags för dagens höjdpunkt, fotbollsspel på Tele2 Arena. Barnen fick beträda planen till Kentas ”Just idag är jag stark”, ett mäktigt ögonblick av deras kroppsspårk och minspel att döma. Samtliga skolor fick spela tre matcher var och lagen var mixade (pojkar och flickor) från de olika skolorna. Resultat räknades inte och samtliga deltagare fick varsin medalj för sin insats under dagen.

Syftet med dagen var ett ge barnen ett minne för livet. Två av Samhällsmatchens fokusområden är Hälsa och Jämlikhet och detta var ämnen vi lyfte fram under dagen. Hammarby IF:s primära syfte som fotbollsförening är att ge barn möjligheten att aktivera sig och att visa att fotboll är en sport där alla, oavsett bakgrund, och vare sig man är tjej eller kille, får vara med. Fotbollsplanen är en naturlig plats där alla anses likvärdiga, och en plats fylld av kärlek.

 

Den 14 april 2019 så var det dags igen. Då genomfördes Samhällsmatchens andra upplaga av Klasskampen. Denna gång medverkade 11 skolor och totalt 156 barn och ledar. Medverkande skolor denna gång var Björkhagaskolan(Tumba), Enskedeskolan, Fittjaskolan, Rågsvedsskolan, Tornadoskolan (Skarpnäck), Visättraskolan Farsta Grundskolan, Slättgårdsskolan (Bredäng), Östbergaskolan, Brandbergenskolan & Edboskolan (Trångsund)

2020 blev det ett annorlunda år. På grund av pandemin och hänsyn till såväl restriktioner, rekommendationer som smittorisk fick dagen genomföras i mindre skala och dessutom flytta från Hammarbys herrlags hemmaplan Tele2 Arena till Hammarbys damlags hem på Hammarby IP på Södermalm. Trots de annorlunda förutsättningarna blev dagen sig lik med glädje, gemenskap och en väldig massa fotboll. Vi är otroligt stolta och glada över att det gick att genomföra Klasskampen trots svåra förhållanden och erfarenheten från dagen är att skolorna och dess elever delade vår stora glädje.

 

Tidigare år: 

 

Bli partner och stöd oss

Samhällsmatchen finansieras genom en kombination av offentligt stöd och externa samarbetspartners. Men alla är självklart välkomna att bidra – stora som små.

Så kan du hjälpa till