VÅRT FOKUS

Inom Hälsa fokuserar Samhällsmatchen på två områden:

  1. Kost
  2. Rörelse

VI ÄTER FÖR DÅLIGT OCH RÖR OSS FÖR LITE

Enligt folkhälsomyndigheten har andelen med övervikt och fetma ökat under perioden 2006–2016. Detta är en konsekvens av ändrade kostvanor och att vi rör oss för lite, både bland unga och gamla.

  • Majoriteten av barn och ungdomar i Sverige rör sig för lite och sitter stilla för mycket. Endast 44 % av pojkarna och 22 % av flickorna når den rekommenderade nivån om minst 60 minuter motion per dag.
  • Alla, oavsett ålder, sitter mycket mer i dag än för bara några år sedan. Sedan år 2000 har hela befolkningens stillasittande ökat från 25 timmar i veckan till över 50 timmar. Alla rörelseaktiviteter har sjunkit. Vi rör oss mindre på arbetet, på fritiden, på resor och vi tränar mindre.
  • I Sverige är barn fysiskt inaktiva 69 % av den vakna tiden och antalet överviktiga barn har fördubblats i Sverige de senaste åren.
  • 8 av 10 äter för lite frukt och grönt. 4 av 10 äter för mycket socker och 7 av 10 äter för mycket salt.

DET HÄR VILL VI GÖRA

Samhällsmatchen har redan startat, och kommer fortsätta att ta fram, initiativ som syftar till att öka förståelsen för vikten av en sund kosthållning i ett tidigare skede av livet. Och vi är övertygade om att vi kan få barn i Söderort att röra på sig mer än de 60 minuter per dag som Folkhälsomyndigheten rekommenderar.

Genom våra skolbesök samarbetar vi redan idag med 100 skolor. Dessutom kommer vi att erbjuda aktiviteter med fokus på fysisk rörelse för personer utanför Hammarby Fotbolls ordinarie verksamhet. Exempelvis genom spontanfotbollskvällar i Skarpnäck. I år hoppas vi kunna nå närmare 2000 barn och ungdomar i söderort genom våra skolbesök och via spontanfotbollen.

Bli partner och stöd oss

Samhällsmatchen finansieras genom en kombination av offentligt stöd och externa samarbetspartners. Men alla är självklart välkomna att bidra – stora som små.

Så kan du hjälpa till