Samhällsmatchen / Projekt / Spontanfotboll

Fotboll där du bor.

Samhällsmatchens spontanfotboll är Hammarby Fotbolls motionsfotboll för barn och ungdomar i södra Stockholm. Dessa aktiviteter är ett tillfälle där ungdomarna får träffas i trygga miljöer, med aktörer och människor som de känner till.

 

Lyckad säsong för Samhällsmatchens spontanfotboll

Under vintern öppnade Samhällsmatchens spontanfotboll upp i över tio hallar i södra Stockholm där unga varje helg har samlats för att spela fotboll. Tillsammans med lokala aktörer har initiativet aktiverat över 5 000 unga fotbollssugna besökare och erbjudit 70-talet jobb genom sin satsning på lokala sportchefer och coacher. Populäraste platsen har varit Kämpetorpshallarna i Älvsjö.

Samhällsmatchens spontanfotboll är Hammarby Fotbolls öppna motionsfotboll för barn och ungdomar i södra Stockholm. Det ger ett tillfälle för ungdomar att träffas i trygga miljöer, med aktörer och människor som de är bekanta med. Sedan hösten 2018 har Samhällsmatchen arrangerat spontanfotbollskvällar tillsammans med lokala aktörer i Söderort. Initiativet började i Bagarmossen och Skarpnäck under vintern 2018–2019 tillsammans med Skarpnäcks stadsdelsförvaltning och fritidsgårdarna för ungdomar 13–19 år. Trots pandemin har initiativet bubblat under ytan och vintern 2021–2022 nåddes målet ”att arrangera spontanfotboll i 10 orter varje helg”. Det var just efter höstlovet i november 2021 som det tog fart när verksamheten ökade från fem till tio orter på en vecka.

– I mina samtal med ungdomar och fritidsledare, men även våra samarbetsaktörer, märker jag hur uppskattad den här aktiviteten är och blir en ljus punkt för dem under vintermörkret. Nyckeln är att vilja kunna samverka och alla parter ska kunna ansvara för sina delar för att det här ska bli långsiktigt och hållbart, säger Miro Hristov, verksamhetsledare för spontanfotbollen.

Målet för Samhällsmatchens spontanfotbollen säsongen 2021–2022 är 5 000 besökare och ett snitt på 20 deltagare per hall.

Sammanfattningsvis landade vi på 5 489 besökare på 211 genomförda aktiviteter och ett snitt på 26 deltagare per aktivitet.*

Spontanfotbollen höll till i följande orter: Bagarmossen, Bredäng, Dalen, Fisksätra, Fruängen, Skarpnäck, Sköndal, Vårby Gård, Årsta, Älvsjö och Östberga. Populärast hallen har varit Kämpetorpshallarna i Älvsjö med över 1000 besökare på 24 tillfällen och ett snitt på 44 besökare, då ska vi ha i åtanke att bokningen avbokade tre halltider under vårterminen 2022. Stora anledningen till succé är att samarbetet med fritidsgården har fungerat exemplariskt när det kommer till marknadsföring och dialogen mellan coacherna och fritidsgården.

Ambitionen är att fortsätta erbjuda fotboll i hallar för ungdomar under vintermörkret.

* Fakta Samhällsmatchens spontanfotboll

2021 Q4 (2583 deltagartillfällen, 95 genomförda aktiviteter)

2022 Q1 (2906 deltagartillfällen, 116 genomförda aktiviteter)

Noterbart är att vi hade planerat 233 aktiviteter, men av olika anledningar genomfördes inte 24 aktiviteter, vilket betyder att vi lyckades genomföra 90 procent.

 

Bakgrund

Sedan hösten 2018 har Samhällsmatchen arrangerat spontanfotbollskvällar tillsammans med lokala aktörer i Söderort. Initiativet började i Bagarmossen på fredagskvällar och i Skarpnäck på lördagskvällar under vintern 2018/2019 tillsammans med Skarpnäcks stadsdelsförvaltning och fritidsgårdarna för ungdomar 13-19 år. Året därpå utvidgades initiativet till Vårberg i Skärholmens stadsdel i samarbete med Fryshuset Skärholmen. Därefter utvecklade vi våra samarbeten med skolorna genom att erbjuda rörelseaktiviteter efter skoltid. Det blev en veckoaktivitet som är riktad till fritidsklubbar/fritidsgårdar och mellanstadiebarn i skolor där vi håller i bollekar. Idag är vi upp i åtta orter och vi strävar efter fortsätta växa i vårt arbete med att främja rörelse, hälsa och spontfanfotboll.

Koncept

Det finns en rad olika begrepp för den här sortens aktivitet. Drop in-fotboll, Nattfotboll, Drive-In, Fotball Fitness m.m. och det här är inget nytt. När vi gör det här vill vi hitta en långsiktig samverkansmetod. En modell där vi tillsammans med kommunen och lokala aktörer skapar det här tillsammans för att göra det hållbart. En lokal aktör kan vara fritidsgård, förening, idrottsklubb, skola eller den lokala företagaren.

OPEN COURT

En drop in-aktivitet i en hall där deltagarna spelar kortare matcher.

AFTER SCHOOL

En fritidsaktivitet efter skoltid som vi erbjuder fritidsklubbar/fritidsgårdar.

CONCRETE FOOTBALL

En turnering utan några krav på deltagaren måste tillhöra någon förening.

Syfte

Syftet är att erbjuda fler möjligheter till motionsidrott och spontanfotboll under vintermörkret för barn och ungdomar. Syftet är att försöka introducera idrott och rörelse för flera barn och på så sätt få upp ett intresse för att röra på sig. Vi vill även i större utsträckning locka fler flickor till våra verksamheter och anser att detta är ett bra tillvägagångssätt för just det ändamålet.

Mål

Målet är att erbjuda 24 tillfällen varje år i en ort och ambitionen är att bedriva spontanfotboll som en återkommande veckoaktivitet i tio stadsdelar under läsåret 2021-2022. Ett delmål är att kunna lotsa vidare dessa barn och ungdomar in i föreningsidrotten.

METOD

En viktig aspekt är att det inte finns endast en lösning till hur det här kan göras. Alla områden har sina behov och olika tillvägagångssätt. Samhällsmatchens spontanfotboll är en aktivitet som ska främja gemenskap och trygghet för barn och ungdomar i sin bostadsort. Genom att vara lyhörda och flexibla i våra processer tror vi att vi kan hitta hållbara samarbeten. Tillsammans vill vi erbjuda motionsfotboll där du bor.

Våren 2022

 

HÖSTEN 2021

SPONTANBOLLEK (AFTER SCHOOL)

Riktad för fritidsklubbens besökare. Aktiviteten håller på ca 45-75 minuter.

📍 ÖSTEBERGA: Onsdagar från kl. 15.15 i Östbergaskolans gymnastiksal (start v. 39)
Tillsammans med Fritidsklubben i skolan/Kulturhuset.

📍 SÄTRA: Torsdagar från kl. 15.15 i i Sätraskolans gymnastiksal (start v. 39) 
Tillsammans med Fritidsklubben i skolan/Fryshuset. PAUS FRÅN VECKA 43

 

SPONTANFOTBOLL (OPEN COURT)

För ungdomar från högstadiet och uppåt. Det kostar ingenting och ingen föranmälan krävs.

📍 BAGARMOSSEN: Fredagar kl. 18–21 i Bagarmossens skolans hall (start 1 oktober)
Samverkar med Skarpnäcks stadsdelsförvaltning och Bagishuset.

📍 BREDÄNG: Fredagar kl. 18–21 i Bredängshallen (start 12 november)
Samverkar med Skärholmens stadsdelsförvaltning, Newroz FC och Bredängs fritidsgård.

📍 DALEN: Fredagar kl. 20–21:30 i Hammarbyskolan Södras hall v (start 12 november)
Samverkar med EÅV stadsdelsförvaltning och Dalens fritidsgård.

📍 FISKSÄTRA: Fredagar kl. 20–22 i Fisksätra Sporthall (start 1 oktober)
Samverkar med Fryshuset Nacka och Fisksätra fritidsgård.

📍 FRUÄNGEN: Lördagar kl. 18–20:30 i Johan Skytteskolans hall (start 13 november)
Samverkar med Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning och ungdomar i stadsdelen.

📍 SKARPNÄCK: Lördagar kl. 19–22 i Skarpnäckshallen (start 2 oktober)
Samverkar med Skarpnäcks stadsdelsförvaltning och Skarpnäck fritidsgård.

📍 SKÖNDAL: Lördagar kl. 20–22 i Sköndalshallen (start 13 november)
Samverkar med Sköndals Ungdomssupport och Sköndals IK Fotbollsklubb.

📍 VÅRBY GÅRD: Fredagar kl. 19–22 i Vårbyhallen (start 8 oktober)
Samverkar med Huddinge kommun, FFA GLOBAL, Huddinge Basket och Vårby Gårds IF.

📍 ÅRSTA: Fredagar kl. 20–22 i Årstaskolan stora gymnastikhall (start 12 november)
Samverkar med EÅV stadsdelsförvaltning, Årsta fritidsgård.

📍 ÄLVSJÖ: Fredagar kl. 19–22 i Kämpetorpshallen (start 1 oktober)
Samverkar med Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning och Ungdomens hus i Älvsjö.

📍 ÖSTBERGA: Fredagar kl. 19.30–21.30 i Östbergaskolans hall (start 8 oktober)
Samverkar med EÅV stadsdelsförvaltning, Föreningen Vi tar plats och Östberga fritidsgård.

 

Sök uppdrag som coach på Jobbmatchen.

Bli partner och stöd oss

Samhällsmatchen finansieras genom en kombination av offentligt stöd och externa samarbetspartners. Men alla är självklart välkomna att bidra – stora som små.

Så kan du hjälpa till